Dutch article about Ambiq in E-totaal - Hoe stroomzuinig wilt u het hebben?

September 17, 2020

Apollo is de familienaam die Ambiq gebruikt voor een reeks ultra low power ARM cortex-M4 microcontrollers. Deze zijn vooruitstrevend in de markt als het gaat om stroomverbruik. De door Ambiq ontwikkelde SPOT-technologie (Subthreshold Power-Optimized Technology) is gebruikt om tien maal minder energie te gebruiken dan andere MCU's in de markt. Ideaal voor batterijgevoede applicaties zoals sensoren, IoT-devices en AI endpoint-oplossingen die jaren moeten werken op een enkele batterij.
 

Ambiq uit Austin, Texas is gespecialiseerd in super low power microcontrollers en realtime clocks.

Artasie-familie
De Artasie-familie bestaat uit hoogwaardige real-time clock-IC's. Deze worden in grote aantallen gebruikt in allerlei singleboard-computers en CPU-systemen, waarbij in power-off mode de RTC gedurende zeer lange tijd doorloopt op een knoopcel.

Apollo familie
Er zijn verschillende soorten en smaken in de Apollo familie, de een nog stroomzuiniger dan de ander. Allemaal met een enorm geheugen tot 2MB aan Flash en tot 1GB aan RAM met processorsnelheden van 24~96MHz.
Elk type heeft een variant met een Bluetooth transceiver wat ideaal is voor IoT oplossingen en het uitvoeren van software updates. Groot voordeel is dat de MCU met Bluetooth het HF-gedeelte uit kan schakelen om het stroomverbruik laag te houden. En elk familielid klein van formaat is (BGA, LGA en CSP).

Apollo3 Blue AMA3B1KK-KBR EVB
SPOT
De ultra low power-technologie van Ambiq wordt Subtreshold Power-Optimized Technology (SPOT) genoemd, een uniek en gepatenteerd platform dat wordt gebruikt in zowel de Apollo- als de Artasie-familie.

Artifical intelligence
De Apollo 4 family die begin 2021 beschikbaar zal zijn, heeft de rekenkracht om AI-applicaties in het eindpunt te verwezenlijken.
De grote processorfabrikanten kunnen AI in de cloud regelen, de andere ARM cortex-fabrikanten slagen er in om via Edge-technologie AI te implementen in het systeem en met Ambiq gaat het nog een stapje verder.
De Apollo is krachtig genoeg om AI in het einddevice te implementeren. Het geheugen en de rekenkracht zijn, in combinatie met het lage stroomverbruik, ideaal voor de snel opkomende ‘kunstmatige intelligentie' in sensor-en IoT-applicaties.

Bluetooth 5
De efficiënte Bluetooth 5 low energy-radio combineert communicatie-eigenschappen met een stroomzuinige architectuur van de controller die uitmuntend geschikt is voor systemen als smartwatches, smart wearables, gehoorapparaten, smartcards en draadloze sensoren.

Voice-on-SPOT
Vanaf Apollo 3 blue plus is de altijd luisterende stem-herkennende geluidsondersteuning ingebouwd. Deze always-on spraaktechnologie, voor bijvoorbeeld het geven van opdrachten, is uiteraard ook gebaseerd op de SPOT-technologie en zodoende bijzonder stroomzuinig.

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze vooruitstrevende technologieën van Ambiq? Of welke technologieën het beste kunnen worden ingezet voor uw applicatie vanuit onze andere productcategorieën?

TOP-electronics nodigt u van harte uit hierover van gedachten te wisselen.

Back